Erasmus+ mobilitás Romániában

erasmus-logo2

2022. május 15-20 között iskolánk két tanulója és két tanára utazott el Romániába, Tordára, hogy egy újabb mobilitáson vegyen részt.  A találkozó fő célja az volt, hogy egy itthon összeállított kísérletet mutassanak be a többi ország diákjainak.

Tanulóink azt vizsgálták, hogyan tehetnék biztonságosabbá a házakat egy földrengés okozta károk elkerülésére. Papp Rebeka és Tóth Vivien 7.a osztályos tanulók lego elemekből építették meg modelljüket és a  rengés szimulálására egy előre beprogramozott Edison robotot használtak. Kísérletüket rögtön az első nap be is mutatták angol nyelven. Nagy sikert arattak. Este közös vacsora volt, ahol a gyerekek és a tanárok a finom étkek mellett közösen táncolhattak.

A hét további részében különböző kulturális és természettudománnyal kapcsolatos programokon vettek részt. Meglátogatták a tordai sóbányát, a nagyszebeni Astra múzeumot, ahol régi házak között tehettek egy kiadós sétát. Megnézték Gyulafehérvár és Kolozsvár nevezetességeit. Elektromos áramhoz kapcsolódó kísérleteket nézhettek meg a tordai Science Factory-ben. Meghívást kaptak a Kolozsvári Műszaki Egyetem legmodernebb laboratóriumaiba. Betekintést nyerhettek  a jelenleg is zajló,  robotokkal, a 3D nyomtatással és a virtuális valósággal kapcsolatos kutatásokba. Ki is próbálhattak néhány újdonságot. Legnagyobb sikere a kommunikáló robotnak volt, aki válaszolt a gyerekek kérdéseire és megmutatta hogyan tud énekelni és táncolni. Ellátogattak Kolozsvár Obszervatóriumába, ahol megnézhették a Napot és a közelmúlt holdfogyatkozásról készített közeli képeket.

A tartalmas hét végén egy kis tortázásra is jutott idő, amellyel a vendéglátók lepték meg projekt résztvevőit. Kicsit elfáradva és szomorú szívvel váltak el új barátaiktól és indultak haza, hiszen ez volt a projekt utolsó olyan mobilitása ahol személyesen is találkozhattak a résztvevők.

A hozzászólások le vannak tiltva.