Lelki jó(l)lét 4. – Hírek, álhírek

A mai nap arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kiegyensúlyozottságunk fenntartásához mennyire fontos kontrollálnunk, hogy mikor és milyen mennyiségben érjenek minket a vírusjárvánnyal kapcsolatos hírek.

Ebben az ismeretlen helyzetben teljesen természetes, hogy fokozottabb igényünk van az információgyűjtésre, ismeretszerzésre a jelenlegi körülményekről, eseményekről; ugyanakkor az is érthető reakció, ha valaki legszívesebben semmiről nem akarna tudni, és elrejtőzne a világ elől, ami most oly sok veszélyt és kellemetlen változást tartogat a számunkra. Az érett megküzdési stratégia azonban az, ha meg tudjuk találni az arany középutat a két véglet között: akár a teljes elzárkózás a friss információk elől, akár az, ha teljesen elárasztanak bennünket a hírek és cikkek, és ezáltal beszűkül a gondolkodásunk, azzal a következménnyel járhat, hogy elveszítjük a kapcsolatot a valósággal, a realitással, ez pedig növeli a belső szorongásainkat és feszültségünket.

Ugyanezt az arany középutat kell megtalálnunk a gyermekeink esetében is: mind a titkolózás, torzítás, mind pedig a gyermekek elárasztása a szűretlen információkkal rossz hatással van a lelki világukra. Ügyeljünk rá, hogy az életkoruknak és a gondolkodásuknak megfelelő módon megfogalmazva osszunk meg velük annyi információt, amennyi őket láthatóan megnyugtatja és segíti a helyzettel való megküzdésben, és ne hagyjuk válasz nélkül az esetleges kérdéseiket, mert az a bizonytalanságérzésüket fokozza.

Az infografikán pár tippet olvashatnak, hogy hogyan érdemes szűrni és kontroll alatt tartani a minket elárasztó cikk- és hírfolyamot, hogy ne nyomja rá a bélyegét a hangulatunkra és a gondolkodásunkra.

Ha pedig segítségre, támogatásra lenne szükségük, keressenek bizalommal az alábbi e-mail címen: kery.nikolett.pszichologus@gmail.com.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Kéry Nikolett, iskolapszichológus

jollet4

A hozzászólások le vannak tiltva.