Lelki jó(l)lét 3. – Relaxációs technikák

A mai bejegyzést a relaxációs technikáknak szeretném szentelni, amelyek nagyon jó lehetőséget adnak ahhoz, hogy jót tegyünk önmagunkkal és szeretteinkkel (közös relaxációval), szülőként pedig akár gyermekeinkkel is, és visszanyerjük testi-lelki egyensúlyunkat.

A különböző relaxációs módszerek kiválóan alkalmasak a feszültség és szorongás oldására, levezetésére, kóros köreinek áttörésére, továbbá a testünk egészségéhez is hozzájárulnak. Miközben az izmaink ellazulnak, a belső feszültség is elszáll belőlünk. Naponta 5-10 perc relaxáció akár 2-3 óra alvásnak felel meg, így általa felfrissülhetünk, regenerálódhatunk. A relaxációs gyakorlatok során többek között megtanulhatjuk szabályozni a légzésünket, szívműködésünket, vérnyomásunkat; a kutatások pedig azt is bizonyították, hogy a relaxáció javítja az immunrendszer állapotát, vagyis javul a szervezet védekező képessége a kórokozók, betegségek ellen (ez a jelenlegi helyzetben különösen hasznos a számunkra).

A jó hír az, hogy a relaxáció tanulható és fejleszthető. A következő infografikán, amivel Önöknek készültem, olyan relaxációs technikák (és nyugtató játékok főként gyerekek számára) leírását találják, amelyek könnyen megtanulhatóak és begyakorolhatóak, és akár a gyermekeikkel, családtagjaikkal, akár egyedül is alkalmazhatóak a mindennapi rutin szerves részeként.

Ha további technikákra lennének kíváncsiak, vagy segítségre, támogatásra lenne szükségük, keressenek bizalommal az alábbi e-mail címen: kery.nikolett.pszichologus@gmail.com.

 Kellemes relaxálást kívánok!

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Kéry Nikolett, iskolapszichológus

jollet3

A hozzászólások le vannak tiltva.