Segédanyag diákoknak az otthoni tanuláshoz

A következő információs anyagot elsősorban a negyedik évfolyamos és annál idősebb diákoknak szánom azzal a céllal, hogy megtámogassam az otthoni önálló tanulási folyamatot. A tanulási stílus, amiről az infografika szól, tulajdonképpen annyit jelent, hogy mi az a mód, amivel a lehető leggyorsabban megtanulunk, megértünk és megjegyzünk valami újat. A tanulási stílusokat az alapján határozzuk meg, hogy az információkat milyen érzékszervi modalitásokon, vagyis csatornákon keresztül vesszük fel a környezetünkből. A három leggyakoribb stílust a képen foglaltam össze. Mindenkinek megvan mind a három, de ezek közül általában van egy domináns, elsődleges csatornája, amin keresztül az ő agya a leggyorsabban dolgozza fel (érti meg) és építi be (jegyzi meg) az információkat.

Ha tudjuk, hogy az agyunk melyik csatornán bejövő infókkal boldogul a legkönnyebben, azzal növelhetjük a tanulásunk hatékonyságát. Ehhez ajánlok egy rövid online kérdőívet, ami a kitöltés után rögtön visszajelez a domináns tanulási stílusról: http://eletpalya.munka.hu/tanulasi-eroforrasok-altalanos-is….

Ez a cikk röviden összefoglalja az elmetérkép/gondolattérkép módszerét, és többféle online gondolattérkép-készítő lehetőséget ajánl, de saját kézzel készítve is abszolút hasznos technika: http://tanarblog.hu/cikk/gondolatterkep-a-csodaeszkoz.

Ez pedig főleg a szülők számára írt cikk arról, hogy milyen különböző technikákkal tudnak segíteni gyermeküknek a domináns tanulási stílusuktól függően: https://www.szuloklapja.hu/…/igy-lesz-hatekony-a-tanulas-a-…, egy kis kreativitással pedig további stratégiákat lehet kialakítani, főleg most, az önálló otthoni tanulás idejében!

Ha pedig további segítségre lenne szükségük, keressenek bizalommal az alábbi e-mail címen: kery.nikolett.pszichologus@gmail.com.

Jó tanulást kívánok!
Vigyázzunk egymásra!
Kéry Nikolett, a Puskás Ferenc Általános Iskola pszichológusa

No photo description available.

A hozzászólások le vannak tiltva.